08
دی

آیا انواع عایقهای رطوبتی و نوع استفاده و تناسب محل کاربرد آن را میدانید

آیا انواع عایقهای رطوبتی و نوع استفاده و تناسب محل کاربرد آن را میدانید

مقدمه

عدم شناخت و آگاهی عموم و حتی کاشناسان و متخصصین و مجریان ساختمان از انواع عایقهای رطوبتی و نحوع استفاده و اینکه هر کدام از این عایقهای رطوبتی ، متناسب با چه سطحی دارد و عدم شناخت از علل نشت آب و ساده نگری نسبت به این ضرورت ، باعث تحریر این مقاله شد با امید به توجه اهل اندیشه

محافظت اصولی از ساختمان‌ها و تأسیسات در برابر نفوذ آب (عایق رطوبتی ضد نشت) یا مصالح ساختمانی در برابر اثرات مضر خیس شدن یا نشت آب یا سایر سیالات خورنده (عایق رطوبتی ضد خوردگی).
عایق رطوبتی استفاده عادی از ساختمان ها، تاسیسات و تجهیزات را تضمین می کند و قابلیت اطمینان و دوام آنها را افزایش می دهد.

عایق رطوبتی ضد نشت برای محافظت در برابر نفوذ آب به سازه های زیرزمینی و زیر آب (زیرزمین ها و محوطه های زیرزمینی ساختمان ها، تونل های حمل و نقل، شفت معادن، خزانه ها و کیسون ها) استفاده می شود. در مهندسی هیدرولیک برای محافظت در برابر نفوذ آب سازه های نگهدارنده (سدها، پیش بند آنها، پتوهای پارویی بالادست و دیوارهای هسته) استفاده می شود. علاوه بر این برای محافظت در برابر نشت آب های صنعتی یا فاضلاب (کانال ها، تونل ها و سایر مجاری آب، حوضچه ها، مخازن ته نشینی و مخازن ذخیره سازی) استفاده می شود.

عایق رطوبتی ضد خوردگی برای محافظت از مصالح ساختمانی در برابر مایعات و آب های خورنده شیمیایی (به عنوان مثال آب های زیرزمینی معدنی، آب دریا و آب های زهکشی صنعتی)، از اثرات خورنده جو (به عنوان مثال، در سازه های فلزی بالای زمین و تاسیسات مهندسی هیدرولیک در مناطق آب متغیرسطح)، و از خوردگی الکتریکی ناشی از جریان های سرگردان (به عنوان مثال، در تکیه گاه های خطوط انتقال، خطوط لوله و سایر سازه های فلزی زیرزمینی).

عایق رطوبتی با توجه به مواد اولیه آن مانند آسفالت، معدنی، پلاستیک و فلزی متمایز می شود. با توجه به روش کاربرد آن به صورت رنگ آمیزی، گچ کاری، چسباندن، ریختن، اشباع، تزریق، پرکردن و نصب می باشد. با توجه به هدف اصلی و ویژگی های ساختاری آن مانند سطح، اتصال انبساط کلیددار، “گیره” و “پارگی”، اتصال و اتصال درزبندی و چند منظوره (به عنوان مثال، در عایق های گرمابی و جبران کننده های پلاستیکی).

عایق رطوبتی رنگ شده (گرم و سرد) به شکل یک پوشش چند لایه نازک (تا 2 میلی متر) معمولاً از لاک ها و رنگ های قیری و پلیمری برای محافظت ضد کاپیلاری و ضد خوردگی سازه های بتن مسلح و فلزی انجام می شود. قابل اطمینان ترین مواد، پوشش های پلیمری داغ قیر و رزین اپوکسی سرد هستند. استفاده روزافزون از مواد پلیمری سرد گیر جدید در حال افزایش است.

عایق رطوبتی (گرم و سرد) از یک پوشش چند لایه (تا 2 سانتی متر) تشکیل شده است. گنیت سیمانی و ملات ها و ماستیک های آسفالت سرد و گرم (که نیازی به محفظه های محافظ ندارند و امکان مکانیزاسیون کاربرد آنها را فراهم می کند) بیشترین کاربرد را برای سازه های بتن آرمه دارند. بتن پلیمری و پوشش های سیمانی پلیمری و مخلوط های سیمان کلوئیدی نیز به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند.

عایق رطوبتی چسب دار با چسباندن روی مواد سقف نورد شده به صورت پوشش چند لایه (معمولاً سه یا چهار لایه) با محافظت لازم توسط بست های سطحی و پارتیشن ها انجام می شود. با وجود استفاده گسترده، عایق رطوبتی چسبی در تعدادی از موارد با عایق رطوبتی رنگ شده و گچ شده جایگزین شده است. عایق رطوبتی چسب دار با مقاومت بالا در برابر ترک مشخص می شود.

عایق رطوبتی ریخته شده قابل اعتمادترین نوع عایق رطوبتی است. معمولاً با ریختن ماستیک و ملات آسفالت داغ در امتداد فونداسیون افقی (در دو یا سه لایه به ضخامت کلی 20-25 میلی متر) و پشت دیوار یا پوشش دیوار (ضخامت 30-50) انجام می شود. میلی متر). به دلیل پیچیدگی و هزینه بالای آن، این روش تنها در مواردی که بسیار حیاتی است مورد استفاده قرار می گیرد. این با استفاده از بتن رسی آسفالتی، پرلیت قیری، اپوکسیدهای فوم و سایر پلاستیک های فوم در حال توسعه است.

عایق رطوبتی پر شده با ریختن مواد عایق رطوبتی شل در لایه ها و حفره های ضد آب (به عنوان مثال، در یک محفظه محصور) انجام می شود. این روش از نظر طراحی و هدف مشابه با عایق رطوبتی ریخته شده است، اما ضخامت بیشتری دارد (تا 50 سانتی متر) و برای عایق حرارتی و عایق رطوبتی ترکیبی (گرانول های آب گریز، پودرها و آسفالتیزول) در موارد کم استفاده می شود. نفوذ ناپذیری آب

عایق رطوبتی اشباع شده با آغشته کردن محصولات سازه ای ساخته شده از مواد متخلخل (صفحه ها و بلوک های بتنی، ورق ها و لوله های آزبست سیمان و بلوک های ساخته شده از سنگ آهک و توف) با یک ماده اتصال دهنده آلی (قیر، قیر زغال سنگ، نفت و لاک های پلیمری) انجام می شود. ). عایق رطوبتی آغشته شده برای عناصر پیش ساخته ای که در معرض اثرات مکانیکی شدید قرار می گیرند (شمع ها، لوله ها، لوله ها و بلوک های پایه) بیشترین اطمینان را دارد.

عایق رطوبتی تزریقی با فشار دادن یک ماده اتصال دهنده به درزها و ترک های اجزای سازه یا در زمین مجاور آنها با روش هایی مشابه روش هایی که در نصب صفحه های ضد نشت استفاده می شود انجام می شود. به عنوان یک قاعده، در تعمیر عایق رطوبتی استفاده می شود. پلیمرهای جدید مانند رزین های اوره به طور روزافزونی در نصب آن استفاده می شود.

عایق رطوبتی نصب شده با عناصر ساخته شده ویژه (ورق های فلزی و پلاستیکی و نوارهای قالب گیری) انجام می شود که با استفاده از بادبندهای نصب به ساختار اصلی متصل می شوند. این روش در موارد بخصوص پیچیده مورد استفاده قرار می گیرد. با استفاده از مواد فایبرگلاس و پلی وینیل کلرید سفت و سخت و با تولید صنعتی اجزای بتن مسلح پیش ساخته که در شرایط کارخانه با استفاده از عایق رطوبتی رنگ شده یا گچ شده پوشش داده می شوند، بهبود می یابد.گسترده ترین نوع عایق رطوبتی سازه ای شامل پوشش های سطحی در ترکیب با آب بندی تغییر شکل یا اتصالات سازه ای و نصب عناصر جفت شده است که تداوم کل جبهه فشار سازه را تضمین می کند. مواد عایق رطوبتی سطح به گونه ای طراحی شده اند که با فشار آب در برابر ساختار نگهدارنده ضد آب فشرده شوند. انواع جدیدی از عایق های رطوبتی ساختاری نیز توسعه یافته اند که بر اساس اصل “پارگی” عمل می کنند.

آب بندی درزهای تغییر شکل در عایق رطوبتی سازه از اهمیت اساسی برخوردار است. این فرآیند به منظور غیرقابل نفوذ کردن اتصالات در برابر آب و محافظت از آنها در برابر انسداد توسط خاک، یخ و اجسام شناور انجام می شود. علاوه بر نفوذناپذیری آب، این آب‌بندها باید انعطاف‌پذیری بالایی نیز داشته باشند تا بتوانند آزادانه تغییر شکل‌های عناصر یا مقاطع سازه را دنبال کنند. رایج ترین انواع آب بند عبارتند از: کلیدها و آسترهای آسفالتی، دیواره های هسته فلزی و قطعات انبساط، دیواره ها و آسترهای هسته لاستیکی و پلاستیکی و مواد مقطر هرمتیک. همچنین استفاده گسترده از مواد هرمتیک پلیمری قیر، پلاستیک های تقویت شده با فایبر گلاس و لاستیک فایبرگلاس پیش بینی شده است که امکان ساخت مهر و موم های ساده تر و قابل اطمینان تری را فراهم می کند.عایق رطوبتی که بر اساس اصل “پارگی” عمل می کند، به شکل پوشش هایی انجام می شود که روی سازه اعمال می شود تا از سمت مخالف فشار آب محافظت شود. این روش عمدتاً در تعمیر و ترمیم عایق رطوبتی سازه ها (مثلاً با گچ کاری از داخل زیرزمین هایی که در معرض سیل قرار دارند) و برای حفاظت ضد نشت سازه های زیرزمینی که عناصر نگهدارنده آنها در بتن ریزی شده اند، استفاده می شود. اتصالات لب به لب به زمین اطراف یا پی سنگ (تونل ها، کیسون ها و محفظه های زیرزمینی در عمق زیاد). برای نصب عایق رطوبتی از این نوع، از پوشش های عایق رطوبتی استفاده می شود که امکان لنگر انداختن در پشت سازه اصلی (عایق رطوبتی ریخته شده و نصب شده) را فراهم می کند یا در اثر طولانی مدت آب، چسبندگی بالایی به بتن دارند (گنیت سیمانی، آسفالت سرد و … عایق رطوبتی با رنگ اپوکسی).گسترده ترین نوع عایق رطوبتی سازه ای شامل پوشش های سطحی در ترکیب با آب بندی تغییر شکل یا اتصالات سازه ای و نصب عناصر جفت شده است که تداوم کل جبهه فشار سازه را تضمین می کند. مواد عایق رطوبتی سطح به گونه ای طراحی شده اند که با فشار آب در برابر ساختار نگهدارنده ضد آب فشرده شوند. انواع جدیدی از عایق های رطوبتی ساختاری نیز توسعه یافته اند که بر اساس اصل “پارگی” عمل می کنند.

آب بندی درزهای تغییر شکل در عایق رطوبتی سازه از اهمیت اساسی برخوردار است. این فرآیند به منظور غیرقابل نفوذ کردن اتصالات در برابر آب و محافظت از آنها در برابر انسداد توسط خاک، یخ و اجسام شناور انجام می شود. علاوه بر نفوذناپذیری آب، این آب‌بندها باید انعطاف‌پذیری بالایی نیز داشته باشند تا بتوانند آزادانه تغییر شکل‌های عناصر یا مقاطع سازه را دنبال کنند. رایج ترین انواع آب بند عبارتند از: کلیدها و آسترهای آسفالتی، دیواره های هسته فلزی و قطعات انبساط، دیواره ها و آسترهای هسته لاستیکی و پلاستیکی و مواد مقطر هرمتیک. همچنین استفاده گسترده از مواد هرمتیک پلیمری قیر، پلاستیک های تقویت شده با فایبر گلاس و لاستیک فایبرگلاس پیش بینی شده است که امکان ساخت مهر و موم های ساده تر و قابل اطمینان تری را فراهم می کند.مجموعه عملیات مربوط به نصب عایق رطوبتی شامل آماده سازی فونداسیون، نصب پوشش عایق رطوبتی و محفظه محافظ و آب بندی درزهای تغییر شکل و بخش های کوپلینگ می باشد. در انتخاب نوع عایق رطوبتی مورد استفاده، اولویت به پوشش هایی داده می شود که در شرایط اطمینان و هزینه های برابر، امکان مکانیزه شدن کلی عملیات عایق رطوبتی و حذف ویژگی فصلی آنها را فراهم می کند. در ایران انواع جدیدی از تاسیسات عایق رطوبتی تولید شده است که با موفقیت این مشکلات را حل می کند، از جمله عایق رطوبتی آسفالت گچ شده، رنگ آمیزی پلیمری، اشباع شده و نصب شده.

مجموعه های پادنار و دبکوپاک و شرکت های فناوری دانش بنا و شرکت نانو عایق فناور ، کاملترین انواع عایقهای رطوبتی بیرنگ و رنگی و سرد اجرا و گرم اجرا را جهت سطوح مختلف نما ، دیوار ، بام ، استخر ، چاله آسانسور، مخازن بتنی تقدیم جامعه ایران می‌کنند